zaterdag 28 juni 2014

18 Belo Horizonte - Estádio Mineirão

Belo Horizonte is één van de speelsteden van het WK 2014. De wedstrijden vinden plaats in het Estádio Mineirão. Dit stadion is geopend in 1965 en was destijds, met een capaciteit van 135.000 bezoekers, ná Maracanã in Rio de Janeiro, het grootste stadion van de wereld. Het stadion heeft een grondvlak van 275 bij 217 meter en is opgebouwd uit gewapend beton. 88 elementen dragen het dak en de tribunes. Door de slanke uitvoering van deze elementen, die de vorm van een 7 hebben, en de ritmiek ervan, is het stadion stoer maar elegant. De omvang en de landschappelijke inpassing, het Mineirão ligt op een heuvel, versterken het iconisch karakter. Voor het WK, én voor de Confederations Cup in 2013, moest het bijna 50 jaar oude stadium aangepast worden aan de eisen van de tijd én aan de eisen die Fifa stelt. Mineirão was dus, in tegenstelling tot veel nieuwe stadions in Brazilië, al ruim voor het WK gereed. Maar de opgave was groter dan slechts een renovatie.
Zicht op Mineirão vanaf Pampulha
Het Mineirão ligt ten noorden van het centrum van Belo Horizonte, nabij het meer van Pampulha. Zoals in mijn vorige blogs beschreven heeft het noordelijk deel van Belo Horizonte veel infrastructuur en daarmee veel potentie. Het ontbreekt echter aan stedelijke functies, die concentreren zich in het centrum. De overheid investeert daarom in stedelijke programma's in het noorden van de stad. De keuze om Belo Horizonte speelstad van het WK 2014 te maken bood de mogelijkheid Mineirão en omgeving een multifunctioneler karakter te geven. Voor de exploitatie is daarom een PPS-constructie in het leven geroepen. Een aantal partijen werden uitgenodigd om in te schrijven op de renovatie en exploitatie.

De winnende combinatie, Minasarena, nodigde BCMF Arquitetos uit op een ontwerp voor de renovatie te maken. Silvio Todeschi, bij wie ik in 1999 stage liep, was de projectarchitect. Uitgangspunt bij de renovatie was behoud van het uiterlijk. Intern werden echter ingrijpende ingrepen uitgevoerd. Zo werden de onderste ringen opnieuw gebouwd om te voldoen aan eisen van Fifa. Daarbij werd het veld circa 3,5 meter verlaagd voor de zichtlijnen en werden skyboxen toegevoegd. Ook is de overkapping 26 meter verbreed. Het stadion is intern sober maar doelmatig verbouwd, passend bij de aard van het gebouw. Bij de renovatie van Minerão is duurzaamheid een belangrijk uitgangspunt geweest. Op het dak liggen zonnepanelen, regenwater wordt hergebruikt en het beton dat bij de sloop vrijkwam is hergebruikt.

Rondom het stadion ontwierp BCMF een verhoogd maaiveld. In de oorspronkelijke situatie lagen rondom het Mireirão parkeerplaatsen. BCMF ontwierp een verhoogd  landschap met daaronder parkeervoorzieningen en commerciële ruimten. Hierdoor worden auto- en voetgangersstromen gescheiden, komt er ruimte voor extra functies maar bovenal, wordt het monumentale Minerão letterlijk op een podium geplaatst.

 Het Minerão wordt, samen met het Maracanã, als hoogste gewaardeerd door de spelers van de A-serie van Brazilië (zie link).In combinatie met het monumentale ontwerp, de geslaagde renovatie en de duurzaamheid is het daarmee één van de mooiste, zo niet hét mooiste stadion van Brazilië!

Mineirão

Parkeerdek
  
Parkeerdek

Kleedkamer spelers

'Catacomben'

Constructie stadion

Overzicht


Omloop

Aanzicht stadion

Overzicht


Geen opmerkingen:

Een reactie posten