maandag 24 februari 2014

11 Rio de Janeiro - Museu de Arte do Rio

'Como transformar uma cidade qua já é maravilhosa em Olimpica?'


Rio de Janeiro maakt zich klaar voor de Olympische Spelen 2016. Met het programma Cidade Olímpica investeert de stad in de verbetering van (toeristische) infrastructuur en sportfaciliteiten, maar ook in culturele en sociale projecten. Één van de belangrijkste stedelijke projecten binnen Cidade Olímpíca is Porto Maravilha.

Porto Maravilha (zie website) betreft de herstructurering de oude havengebieden direct ten noorden van het centrum. Het projectgebied hoort tot de oudste delen van de stad. Zoals in veel vergelijkbare havengebieden heeft Rio zich hier ook van het water afgekeerd. Door het wegvallen van de havenactiviteiten en de verhoogde snelweg die hier loopt was het gebied, ondanks de strategische ligging, sterk verloederd. Het project Porto Maravilha heeft als doel dat te veranderen: door de snelweg ondergronds te brengen wordt ruimte geboden voor een havenfrontontwikkeling waardoor het gebied weer een levendig onderdeel wordt van de stad.

Één van de eerste gerealiseerde projecten van Porto Maravilha is het in 2013 geopende Museu de Arte do Rio (MAR). Dit museum heeft naast een culturele ook een belangrijke educatieve functie voor het gebied. Daarom maakt de Escola do Olhar (School van het kijken) er onderdeel uit van.

Het MAR is ondergebracht in twee cultuurhistorisch waardevolle gebouwen. Het eerste, het Palacete Dom João uit 1916, bevat de museumzalen. In het naastgelegen voormalige busstation en politiebureau, een modernistisch pand uit 1940, zijn de educatieve ruimten ondergebracht. De algemene functies, zoals de kassa's, de museumwinkel en het restaurant, zitten aan een plein tussen de gebouwen. Dit plein loopt deels onder het schoolgebouw door en biedt de mogelijkheid voor open luchtexposities. Boven de twee gebouwen is een spectaculair golvend dak gerealiseerd. Dit dak is het herkenningspunt van het MAR en zorgt ervoor dat de twee individuele gebouwen één geheel worden. Het zorgt daarnaast ook voor schaduw op het plein tussen de gebouwen (geen overbodige luxe).

Een bezoek aan het MAR begint spectaculair: een lift brengt de bezoeker naar het dakterras van het voormalige politiebureau, net onder het dak. Hier is een prachtig uitzicht op de Guanabara Bay en de pier Mauá (waar wordt gewerkt aan het Museu do Amanhã (Museum van Morgen) van architect Santiago Calatrava). Een trap leidt naar een verdieping lager, waar een gesloten loopbrug naar de museumzalen in het Palacate leidt. De museumzalen zelf zijn functioneel ingericht. De bezoekers dalen geleidelijk de verschillende etages af om tenslotte weer op het centrale plein uit te komen.

Het MAR is een goed voorbeeld van een geslaagde herbestemming. Met de integratie van een cultuur en een sociaal programma in cultuurhistorisch waardevolle bebouwing, aangepast naar de moderne tijd, is het een goed voorbeeld van de doelstelling van het project Porto Maravilha en het programma Cidade Olímpica. Bovendien lokt het toeristen naar een gebied van Rio dat voorheen vanwege de onveiligheid werd genegeerd. Daarmee worden de basis gelegd voor het proces van gentrification. Met recht is het MAR daarom één van de nieuwe landmarks van het nieuwe Rio de Janeiro.







zaterdag 22 februari 2014

10 Cuiabá: de (on)zin van de Copa


Cuiabá is de hoofdstad van de deelstaat Mato Grosso. Het stedelijk gebied, samen met zusterstad Varzea Grande, telt zo'n 950.000 inwoners en staat bekend als heetste stad van Brazilië. De meeste toeristen komen naar de stad om vanuit hier de nabijgelegen natuurgebieden (zoals de Pantanal en Chapada dos Guimarães) te bezoeken. Naast het hoogtepunt, in Cuiabá ligt het geografische middelpunt van Zuid-Amerika, is er hier namelijk niet zo gek veel te doen. Desondanks heeft Cuiabá gelobbyd om hostcity van het Wereldkampioenschap Voetbal 2014, de ´Copa´, te zijn (zie ook Website Fifa). Met succes: in deze stad zullen 4 wedstrijden worden gespeeld.

Cuiaba
Ondanks dit beperkte aantal neemt Cuiabá de Copa meer dan serieus. Cuiabá lag ten tijde van ons bezoek letterlijk helemaal open. Er wordt gebouwd aan een uitbreiding van het vliegveld en de hele wegenstructuur wordt aangepakt. En er werd gebouwd aan een nieuw stadion, Arena Pantanal. Dit stadion dat in april wordt geopend is op dit moment vooral bekend vanwege de brand in oktober (en de recente berichtgeving dat deze brand wellicht toch ook tot structurele schade heeft geleid).

Er is relatief veel negatieve publiciteit over de Copa. Veel Brazilianen staan niet achter het toernooi vanwege de hoge kosten (die deels op zouden gaan aan corruptie). En terwijl sprake zou zijn van een economische groei, worden veel dagelijkse producten steeds duurder. Prijsstijgingen in het openbaar vervoer zijn daarom aanleiding van de recente protesten. Buiten Brazilië is er veel kritiek op de organisatie, omdat Brazilië achter zou lopen met de voorbereiding: stadions zijn niet op tijd klaar en er gaan veel dingen mis.

Cuiabá zette me aan het denken over de (on)zin van de Copa. In principe wordt het natuurlijk een leuk evenement:  Brazilië is immers hét voetballand bij uitstek. Ook denk ik dat wij (of een ander Europees land) zo'n evenement met de bijbehorende bouwactiviteiten ook niet binnen de gestelde tijd en zéker niet het gestelde budget kunnen. Dat lukt al niet bij de aanleg van de Noord-Zuidlijn, de Fyra of de organisatie van een Floriade (alleen is er bij ons weinig verontwaardiging over de overschrijding van de kosten). En qua stadionbouw is er in Nederland ook wel het één en ander fout gegaan. Overigens zijn hier ook genoeg steden, zoals Rio de Janeiro, Brasília of Belo Horizonte, die al wel klaar zijn.

Maar feit is dat er bij de organisatie nogal wat geld verspild dat beter besteed had kunnen worden. En ik vind dat de investeringen in Cuiabá daarbij horen. De stad, op minimaal 2 uur vliegen van de andere steden, wordt voor vier wedstrijden helemaal op zijn kop wordt gezet om infrastructuur te realiseren die na de Copa waarschijnlijk overbodig is. Terwijl rondom de stad kwetsbare natuurgebieden, de Pantanal en met name de Cerrado, waar de afgelopen decennia grote delen hebben moeten wijken voor de landbouw en vleesproductie. Mijn conclusie: wel een Copa, maar houd die in de grote steden waar de infrastructuur al is. En gebruik het extra geld voor duurzame investeringen: onderwijs of behoud van natuur.









Arena Pantanal




Cuiabá zal stralen tijdens de Copa



dinsdag 18 februari 2014

9 Woonstad Brasília

Google 'Brasília' en er worden foto´s getoond van een surrealistische stad: helderwitte gebouwen in een groene maar vooral lege omgeving, zónder mensen.Terwijl de stad in haar ruim 50-jarig bestaan is uitgegroeid tot stad van zo'n 2,5 miljoen inwoners.

Het oorspronkelijke ontwerp van Brasília is gebaseerd op de vorm van een vliegtuig. De romp wordt gevormd door de Eixo Monumental. Aan deze groene as met een breedte van 250 meter de officiële gebouwen: vanaf de cockpit (het Praça dos Três Poderes) tot de vleugels de regeringsgebouwen, vanaf de vleugels tot de staart de openbare en culturele gebouwen. De meeste foto's zijn gemaakt op of rondom deze Eixo Monumental. Maar dit is slechts een klein deel van de stad. In het midden van deze as liggen meer commerciële voorzieningen: het busstation, hotels, banken en shoppingmalls. Op dit punt hechten de vleugels, de Asa Norte en Asa Sul, aan. Dit zijn de oorspronkelijke woonwijken van Brasília, opgebouwd uit de beroemde superquadras. Wijken opgebouwd uit flatgebouwen in het groen, met geen straatnamen maar nummers. Centraal in ieder 'buurtje' voorzieningen zoals winkels, scholen en kerken. En daar zijn vele wijken bijgekomen en suburbs bijgekomen.

Masterplan Brasília

Brasília is dus ook een woonstad. En daarvoor geldt voor Brazilianen: love it or hate it. Veel inwoners van de stad zijn er dol op: de brede boulevards, de overzichtelijke opzet, de appartementengebouwen, het groen. Maar Brasília is door de opzet ook een autostad; door de afstanden én het klimaat is er voor de voetganger weinig lol te beleven. Veel Brazilianen uit andere steden moeten er niet aan denken hier te wonen. Ze zijn gewend te leven in steden met een grote dynamiek. Ze missen hier een centrum en straathoeken waar je elkaar ontmoet in één van de vele barretjes. Terwijl in Brasília de barretjes alleen  met de auto bereikbaar zijn... Tja, wonen in een utopie, je moet er iets voor over hebben...


















zondag 16 februari 2014

8 Brasília: Ar(t)chitectuur

In mijn vorige blog heb ik verteld over de indrukwekkende gebouwen van Niemeyer in Brasília. De
kwaliteit van deze projecten zit niet alleen in de architectuur. Niemeyer werkte in veel projecten samen met kunstenaars die de architectuur van Niemeyer versterkte. Het ontwerp van de openbare ruimte rondom de gebouwen is bijvoorbeeld meestal van landschapsarchitect Roberto Burle Marx. Hij ontwierp ook tuinen ín of op gebouwen. In of rond de gebouwen staan beelden van Alfredo Ceschiatti (o.a. de kathedraal), Bruno Giorgi (oa Praça dos Três Poderes); vanaf de jaren '80 ontwierp Marianne Peretti glas in lood (o.a. voor de kathedraal en Memorial J.K.). Deze reis ben ik met name geboeid geraakt door kunstenaar Athos Bulcão. Bulcão maakte geometrische patronen, vaak in tegeltableaus. Hij gebruikte ook andere technieken. Zo ontwierp hij delen van de interieurs van de Câmara dos Deputados en de Senado Federal (zeg maar 2e en 1e kamer) en de gevel van het Teatro Nacional. Als achtergrond van dit blog heb ik de tegels gebruikt die hij ontwierp voor de kapel Ingreja Nossa Senhora de Fátima in Brasília.

Er is in Brasília geen gebouw waar kunst en architectuur zo goed samenkomen als in het Palácio do Itamaraty, onderdeel van het ministerie van Buitenlandse zaken. In de centrale hal, met de wereldberoemde trap, muurdecoraties van Bulcão. De hal loopt over in een binnentuin van Burle Marx, die ook de vijver om het gebouw (met de sculptuur van Giorgi)  en de beplanting van het dakterras ontwierp. In de zalen en op het dakterras staan een groot aantal kunstwerken uit de (recente) geschiedenis van Brazilië. Een jong land, maar wel een uitgebreid cultureel verleden. Een gebouw om bevriende staatshoofden mee te imponeren.

N.B. bij het schrijven dit blog moet ik ook denken aan het werk van Peter Struyken in het station van Breda. Over smaak valt te twisten, maar het is wel een werk dat onderdeel is van de beleving van dit gebouw. Het is dan ook vreemd dat bij de renovatie dit werk waarschijnlijk geheel zal verdwijnen... in Brazilië ondenkbaar.

Burle Marx Congresso Nacional

Marianne Peretti - Catedral Metropolitana Nossa Senhora Aparecida
Ceschiatti - Congresso Nacional
Giorgi - Praça dos Três Poderes 

Bulcão - Congresso Nacional
 
Bulcão - Igreja Nossa Senhora de Fátima
Bulcão - Câmara dos Deputados






















Palácio do Itamaraty




Palácio do Itamaraty- centrale hal



Palácio do Itamaraty - dakterras

Palácio do Itamaraty - sculptuur Giorgi

Palácio do Itamaraty - dakterras

 

 
 
 



dinsdag 11 februari 2014

7 Oscar's Brasília

Até o céu de Brasília ele conseguiu deixar mais bonito...
 
Een enorm billboard op een gebouw. Ter herinnering aan een architect die een jaar eerder overleden is. En in een stad die deze architect toen een staatshoofdwaardig afscheid gaf waar. In Nederland ondenkbaar. Maar deze architect is Oscar Niemeyer en deze stad is Brasília.

Oscar Niemeyer's funeral cortege arrives at Planalto Palace in Brasilia. 6 December 2012
afscheid Oscar Niemeyer (bron: BBC)
Maar Oscar Niemeyer is meer dan een architect, hij is een legende. Met Brasília als hét hoogtepunt van zijn werk. In opdracht van president Juscelino Kubitschek en met architect Lucio Costa bouwde hij in 1956 in het binnenland van Brazilië de nieuwe hoofdstad; Niemeyer tekende hier onder meer voor de monumentale regeringsgebouwen. Een ander hoogtepunt van zijn werk is het hoofdgebouw van de Verenigde Naties in New York. Niemeyer is ook legendarisch vanwege zijn hoge leeftijd én het feit dat hij tot het eind actief is gebleven. Het resultaat is een enorm oeuvre van meer dan 600 werken waarmee hij letterlijk vorm gaf aan Brazilië. Een oeuvre dat overigens nog steeds groeit, op dit moment worden er nog ontwerpen van hem uitgevoerd. En daar zit misschien wel het knelpunt, Niemeyer begon zichzelf te herhalen, maar opdrachtgevers van een legende zijn misschien wel wat minder kritisch. Daardoor hebben de gebouwen van pak 'em beet de laatste 20 jaar helaas niet meer de kwaliteit van zijn eerdere werk. Zie ook artikel. (Het is overigens niet te hopen dat al deze gebouwen de status ´erfgoed´ krijgen' wat in dit artikel gesuggereerd wordt).
 
Maar tijdens een bezoek aan Brasília malen we daar niet om. De gebouwen van dit project, misschien wel hét hoogtepunt van de 20e eeuwse architectuur en stedenbouw (en mede daardoor inmiddels aangewezen als Unesco Werelderfgoed) maken hem, terecht, legendarisch. Het Congres met aan weerszijden de ministeries, de kathedraal, het Palácio Itamaraty en het Palácio do Planalto, hoogtepunten langs de Eixo Monumental en aan het Praça dos Três Poderes. De beleving van deze gebouwen in deze immense ruimte en de luchten daarbij is fantastisch en de reis naar Brasília meer dan waard!

Dat hier later de Biblioteca Nacional de Brasília (2006) en het Memorial dos Povos Indígenas (1987)  aan zijn toegevoegd, tja, dat zullen we nu in de euforie maar even door de vingers zien. Gelukkig zijn er ook relatief betere recente toevoegingen, het Memorial JK (1981) en Museu Nacional da República (2006). Desondanks blijft de bebouwing van het oorspronkelijke project dé attractie. Want, met de silhouetten die Oscar hier heeft gerealiseerd is inderdaad zelfs de hemel van Brasília een stukje mooier geworden!

overzicht

Congresso Nacional do Brasil


Congresso Nacional do Brasil
Congresso Nacional do Brasil
Catedral Metropolitana Nossa Senhora Aparecida
 
Palacio Itamaraty

 
Palácio do Planalto
Memorial JK
 

Memorial dos Povos Indígenas
 
Praça dos Três Poderes

Museu Nacional da República

Biblioteca Nacional de Brasília
 
Praça dos Três Poderes